Mamma med ANGST

Angst er ett tema som i dagens samfunn gjerne blir dyttet under teppe og "glemt" der. De fleste i dag vet hva angst er, men de færreste som ikke har angst selv vet ikke hvor vanskelig livet kan være med angst. Jeg har angst i såpass sterk grad at jeg har gått på mange forskjellige medisiner for at det skulle bli bedre. Jeg stoppet på de medisinene i 2016, da jeg ble sammen med samboeren min. Jeg har slitt med sterk angst i snart 8 år, som har gjort hverdagen min veldig vanskelig. Før jeg ble sammen med samboeren min, så klarte jeg ikke gå på butikken alene, jeg kunne ikke ta buss, jeg klarte ikke skole, jeg klarte ikke møte bekjente eller noe som helst som ble forbundet med folkemengder/sosialisering. Eneste plassen jeg turte å være alene var hjemme i leiligheten og i bilen.

Jeg fikk påvist så sterk angst at jeg kunne være til fare for meg selv en periode, for jeg var livredd for alt. Jeg kunne ikke gjøre noe uten å gråte. Grunnen til angsten min er barndommen min, og familien. Jeg kommer ikke til å gå noe mer inn på akkurat det temaet, for det er for sårt den dag i dag. Jeg flyttet for meg selv som 14'åring, og da kom angsten som en vegg rett i ansiktet mitt. All trygghet rundt meg forsvant, det var ingen jeg kunne snakke med eller være med som jeg var trygg på. Ikke engang psykolog hjalp, det gjorde faktisk alt verre for min del.

Når jeg ble sammen med samboeren min, så turte jeg fremdeles ikke å gjøre noe alene. Fordelen min med at jeg ble sammen med han jeg er sammen med nå, er at jeg har kjent han store deler av livet mitt, han har vært der for meg når jeg gjennomgikk det jeg gjorde i barndommen. Jeg trengte ikke å fortelle han noen ting, for han hadde jo sett alt. Så uten å tenke over det, så gjorde han alt som jeg ikke turte, noe som gjorde hverdagen min veldig mye lettere. Han gikk på butikken for meg, han hjalp med både det ene og det andre. Han gjorde livet mitt greit å leve igjen. Vi fikk oss en hund sammen. Milo som han heter, har gjort dagene mine så bra, han har lagt på siden av meg i senga hver dag når jeg gråt og var nedfor, og jeg har gått turer med han alene som jeg aldri hadde trodd jeg kom til å klare noen gang.

Så kom nyheten, jeg var blitt gravid. Spørsmålene i hodet mitt kom som ett olja lyn, hvordan skulle jeg som har så sterk angst kunne klare å ta vare på ett barn, hvordan skal jeg klare å sosialisere han? Hvordan skal jeg klare å tilbringe tid med han ute, og hvordan skal jeg klare å være så ydmyk ovenfor en annen person enn samboeren min? Jeg hadde så mange tanker som gjorde at jeg ble sittende og gråte halvparten av svangerskapet, som igjen gjorde til at jeg fikk svangerskapsdepresjon. En dag satt jeg meg ned for meg selv og sa at jeg ikke orker å leve i frykt for alt som jeg gjorde, jeg bare bestemte meg brått for at jeg skulle klare å gjøre ting selv, jeg MÅTTE, for jeg hadde tross alt ett barn på vei, som kom til å være totalt avhengig av meg.

Gradvis så klarte jeg å gjøre mer og mer på egenhånd. Vi fikk enda en hund som gjorde at jeg nå hadde to trygge dyr på hver sin side av meg når jeg var ute å gikk turer. Jeg klarte endelig å gå på butikken selv, det er enda noen få butikker jeg ikke klarer å gå inn på, men jeg lar enkelt og greit bare vær å handle der. Jeg klarer å snakke med fremmede, om det er om barnet mitt eller dyrene mine, det spiller ingen rolle, for jeg klarer å snakke med totalt fremmede mennesker. Noe jeg aldri i hele mitt liv har sett for meg at jeg skulle klare igjen. Samboeren min har hjulpet meg så veldig på vei, han har støttet meg, han har nesten gitt meg ett spark i rumpa om det er ting jeg ikke har turt, men fremdeles ikke *tvingt* meg om jeg ikke har klart.

Den dag i dag så klarer jeg å gå på butikken alene, jeg kjører bil alene, jeg går turer alene, jeg reiser på helsestasjonen alene, jeg snakker med fremmede mennesker alene, og jeg kan smile og kikke fremover når jeg er ute, og ikke bare ha tårer i øyne og kikke ned i bakken. Jeg kan til og med være den som snakker til en fremmed først.

For meg, så hjalp det virkelig å få ett barn og en så fantastisk samboer for at hverdagen min skulle fungere igjen. Jeg sliter fremdeles med angst, men jeg tar ikke noen medisiner for det, og det er svært sjeldent det hindrer meg i hverdagen. Jeg priser meg så lykkelig som har hatt muligheten til å kunne klare å på en måte kunne styre angsten såpass at den ikke kan skade meg så mye lengre.

Bare for å få sagt det, barnet mitt lider ikke av at jeg har angst i noen sammenhenger. Kjenner jeg at ting blir for mye for meg, så tar samboeren over og jeg går vekk i 5 minutter for så å komme tilbake og prøve igjen. Barnet mitt har aldri sett meg ha ett angstanfall, ei heller sett noen form for angst. Jeg skjermer han, og kommer til å gjøre det helt til han er såpass stor at han vet hva det er. Jeg kommer ikke til å fortelle han at jeg har angst, med mindre han kommer til meg og spør. Barnet mitt har det perfekt hos meg, han kunne ikke hatt det noe bedre hos noen andre, og jeg gjør alt for at han skal ha det bra. Det er mange ganger hvor jeg har vært alene med han og jeg har kjent at angsten kommer sterkt frem på noe jeg gjør, men det eneste jeg kan gjøre når det skjer er å dytte vekk angsten til jeg er hjemme i trygge omgivelser, har lagt guttungen for dupp eller barnefar tar han, og jeg går for meg selv. Mitt barn skal ikke se når jeg har angstanfall, og han skal ikke se mammaen sin bli "svak" for en fortid.

- Elisabeth

 

2 kommentarer

Helena Westergren: Tusen takk!:)

Skriv en ny kommentar